Pontoon

Bij de naam Pontoon zal je waarschijnlijk niet snel denken aan een soortgelijk aan Blackjack casino tafelspel. Toch wordt Pontoon gezien als voorloper van Blackjack. Het is alleen wel zo dat de gebruikte termen anders zijn en dat er enkele belangrijke verschillen zijn.

Maar laten we eerst eens kijken naar de basis. Pontoon pro wordt gespeeld met 6 pakken kaarten en deze worden geschud voor elke ronde. De kaarten waarde is wel het zelfde, dus de Aas is 1 of 11, de Koning, Vrouw en Boer zijn 10 punten en de overige de punten wat de kaarten zelf vermelden (2 t/m 10). Het doel is natuurlijk om als speler een hoger punten aantal te behalen dan de dealer, waarbij 21 punten het max is. Heb je meer dan 21 punten, dan is het afgelopen en ben je je inzet kwijt. Bij Pontoon kan je echter ook de "Five Card trick" behalen. Dit is een kaarten combinatie van vijf kaarten, zonder dat de 21 punten worden overschreden. Deze hand is minder waard dan de Pontoon (21), maar geld als een na hoogste.

Ook een groot verschil met het blackjack spel, is het gegeven dat de dealer bij Pontoon zijn twee kaarten allebei gesloten neer legt. Ook zal de dealer bij een push of gelijkspel winnen.

Nog enkele verschillen tussen Pontoon en Blackjack:

  • Na zowel 2 of 4 kaarten mag je verdubbelen, ook al heb je de kaarten gesplitst.
  • Je kan doorsplitsen tot aan drie handen
  • Na het splitsen van twee Azen mag je door kopen en verdubbelen
  • Een Pontoon hand betaald 2:1 tegenover 1:1 voor alle andere winnende kaarten combinaties
  • Als de dealer een pontoon heeft, dan verliest de speler altijd
  • Een speler moet door kopen (Twist) t/m min. 15 punten

Ook al zijn er best grote verschillen, het is niet zo dat Pontoon moeilijk te spelen is. Na een aantal potjes zal je de gebruikte termen al doorhebben en misschien zelfs de voordelen zien t.o.v. het meer gespeelde blackjack.